Takpannor

Ditt tak är en vara de mest väsentliga delarna av ditt hus. Ett tak som läcker kan många gånger få stora konsekvenser då alla andra delar av huset är beroende av just detta. Förutom att taket sätter en personlig prägel på huset, stänger stänger det ute regn och väta och behöver tåla alla väder som vårt klimat erbjuder under sina olika årstider. Ett bra tak hjälper också till att hålla värmen.

Det finns en mängd olika varianter av takpannor. Många olika former, färger och egenskaper och även i flera olika material, så var noga med att välja rätt takpannor för just ditt hus. Kom gärna in till oss för hjälp med att välja pannor till ditt nya tak. Till dess kan vi hjälpa dig att reda ut vilka olika typer av takpannor som finns på marknaden.

Även om betongpannor och plåtpannor är vanligt förekommande, räknas tegelpannor fortfarande som de mest omtyckta.

Tegelpannor

Förr i tiden var de flesta takpannor tillverkade av tegel. Eftersom de är vackra och ger taket liv och färg är de fortfarande väldigt populära.Tegelpannor är både starka och tåliga och har ofta en lång livslängd. De finns både som enkupiga och tvåkupiga så att tegelpannorna passar just ditt tak. Bra tegelpannor kan hålla väldigt lång tid så länge de får rätt underhåll. Det är viktigt att tvätta tegelpannorna när de börjar bli för smutsiga.

Betongpannor

Betongpannor är vanligtvis lätta att lägga och finns i många färger och ytbehandlingar. Då det finns en mängd olika varianter är det lätt att hitta rätt takpanna för ditt hus. Precis som tegelpannor har även betongpannor en lång livslängd. Så länge underarbetet är noggrant utfört har du ett tak som håller i flera årtionden framöver. Betongtak är också relativt billiga vilket gör det enkelt att få ett fint tak till ett bra pris.

Plåtpannor

Dagens takpanneplåt finns olika färger och med mönster vilket får plåten att ser mer ut som tegelpannor, istället för de äldre, mindre attraktiva plåtarna som prydde taken.

Plåtpannor är i stort sett underhållsfria och är mycket enklare att hålla rena och fräscha då mossa har svårt att få fäste på dem. Det är också prisvärt att lägga plåttak och är numera ett bra alternativ då man vill ha ett fint, nytt tak på sitt hus.

Man brukar säga att det viktigaste ditt hus har rejäla stövlar och en bra regnmössa. En bra regnmössa i form av takpannor kommer bl.a från Benders eller Monier. För att läsa mer om deras pannor på deras respektive sidor så kan du klicka på deras varumärken.

Kontakta våra erfarna byggsäljare för mer information

Dan Öst

Andreas Strand